Botsen de beschavingen?
- elklaila81
- 2 jan 2024
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 8 jan 2024
WES 2: boek naar keuze
Boeken over de maatschappij, de verschillen tussen de mensen lees ik graag.
Ik heb dit boek niet gekozen omwille van Bart De Wever maar omwille van Khalid Benhaddou. Hij is mijn grote idool!
Verslag:
In dit boek gaan de Antwerpse burgemeester, Bart De Wever en de Gentse imam, Khalid Benhaddou, met elkaar in gesprek onder leiding van journaliste Lisbeth Imbo. Khalid Benhaddou pleit voor een rationele islam en alle vragen worden op een zeer hoog niveau geanalyseerd. Het boek behandelt thema's als integratie, identiteit, vrije meningsuiting, de wokecultuur, fake news en social media, globalisering en migratie en klimaat. De rationele imam en de nationalistische politicus ontdekken dat ze het vaak met elkaar eens zijn.
Reflectie:
Hoewel ik in Antwerpen woon, voel ik geen connectie met Bart De Wever vanwege zijn aanpak en reacties die me enorm storen, vooral zijn opmerkingen over de Antwerpse Berbers, waarmee ik onrechtstreeks word geassocieerd vanwege mijn Berberse roots. Desondanks heb ik het boek verrassend snel uitgelezen en sprak het me enorm aan. Boeken die maatschappelijke thema's behandelen, boeien me altijd. Na het lezen van het boek kreeg ik het gevoel dat er nog hoop is en dat moslims en christenen prima samen kunnen leven. Ik raad het boek aan, vooral aan leerkrachten die lesgeven aan leerlingen met een islamitische godsdienst, omdat het helpt een bredere kijk op de samenleving te ontwikkelen. Het boek heeft me doen inzien dat verschillen tussen godsdiensten er mogen zijn en juist voor verbinding kunnen zorgen.
Aanpak in de klas:
Het bespreken van dergelijke onderwerpen is niet eenvoudig, maar alles is bespreekbaar met goede afspraken vooraf. Respecteer elkaars mening, zelfs als je het er niet mee eens bent. Het hele boek bespreken is moeilijk, dus als leerkracht kun je een specifiek onderwerp kiezen en daarmee aan de slag gaan. Een klasgesprek organiseren in een kring kan helpen, waarbij het belangrijk is om gevoelige onderwerpen met respect te behandelen. Afspraken, zoals niet reageren op elkaars mening, kunnen de discussie ordelijk houden. Elke leerling krijgt de kans om zijn of haar mening te geven, zonder druk. Leerlingen die liever passen, mogen dat, maar ze kunnen op elk moment besluiten deel te nemen. Het doel is begrip te vergroten door verschillende perspectieven te delen.
Hey Laila
Als je dit boek interessant vindt, ga je het boek "Over bruggen en grenzen" waarschijnlijk ook heel interessant vinden. Je krijgt er nog meer handvatten om in de klas om te gaan met godsdienstverschillen.